top of page
Buscar
  • Foto del escritorMireia Vilà Salarich

COL·LECCIÓ ELEMENT FOC: creixement personal

El foc, com la resta d'elements, convida al creixement personal. És una gran metàfora de valors i actituds que pots fer servir al teu favor.

Aquesta és la voluntat d'aquest post: ser una proposta per al teu creixement perquè tu la transformis i puguis volar amb les teves ales.


UNA PERSONALITAT DE FOC

  1. És aquella que es caracteritza pel dinamisme, la capacitat de comunicació, l'espontaneïtat, la rapidesa d'acció, moviment i pensament. Les personalitats de foc tenen un tarannà intuïtiu i generen motivació.

  2. En excés de personalitat o ego, les persones de foc poden resultar excessives en els seus comportaments, actituds o hàbits, es poden cremar fàcilment i també poden ser grans destructores.

Tens una personalitat de foc completa?

Només alguns trets? Quins hi afegiries?

Et serveix saber que ets foc en positiu i en negatiu?


EL FOC COM A REGENERACIÓ

a. El foc destrueix però també regenera. D'una crema de matolls s'espera que acabi aportant, un temps després, la regeneració del terreny on s'ha fet. Del foc en surt cendra, un gran element netejador.

b. El foc o posar objectes altes temperatures esterilitza i elimina gèrmens i bacteris, o pot segellar ferides i també curar (pensem en els tractaments amb làser).

c. Finalment, el foc crea fum, que també s'ha considerat purificador i netejador (pensem en l'encens, per exemple), i també un gran conservador (pensem en els elements fumats).


Has treballat algun dels processos anteriors a l'aula?

L'has portat a la pràctica a la teva vida quotidiana?

Foc i ciència: usos i processos.

Foc i cuina: usos i processos.


EL FOC COM A DESTRUCCIÓ

Un foc sense control pot acabar amb hectàrees de bosc, amb hàbitats naturals sencers, amb afectació a les diferents espècies. Un excés de foc també pot contaminar l'aire i passar massa calor no és sempre una garantia per preservar una bona salut (si no s'equilibra amb la hidratació).


Recorda un episodi de destrucció a la teva vida. El pots vincular a la simbologia del foc?

Què destruiries, ara mateix?


ELS LLOCS DELS FOCS

I. A Catalunya la llar de foc, o el foc a terra, és una part central de molts menjadors i estances. S'associa a l'escalfor, a lloc per cuinar, a punt de reunió...

II. Qui no ha fet mai una barbacoa? La cultura dels EUA és una gran consumidora i generadora de barbacoes, que s'associen a passar-ho bé, al temps, lliure, a menjar...

III. Els fogons tenen tanta saviesa com el foc. El nostre país està ple de cuiners i cuineres, amateurs i professionals que amb el davantal posat transformen els aliments mitjançant el foc.

Quins altres llocs dels focs t'han vingut al cap? Quina associació hi fas?

En quins llocs de la teva vida hi ha focs?


EL FOC COM A CERCA D'INSPIRACIÓ O PER FER PETICIONS

El foc necessita d'elements que el constitueixin. En la majoria de cultures el foc ha estat una eina per a la inspiració, per connectar amb la divinitat o per fer peticions. Les espelmes han estat de gran ajuda en diferents rituals. Cal recordar les 4 espelmes d'advent dels cristians, els focs eterns de grecs i romans...

Encara avui dia hi ha moltes persones que demanen que els posin una espelma davant de certs esdeveniments.


T'ATREVEIXES A REFLEXIONAR?

  • Què t'inspira cada espelma, a què l'associaries?

  • Una persona propera et demana que li posis una espelma per a un examen. Com seria?

  • En quines altres situacions faries servir espelmes?


14 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page